Forum > Serbo-Croatian

Socijalna antropologija, socijalni inženjering i manipulacija

(1/3) > >>

Fortem:
Ријалити: Владавина баналности и простаклука и савршено моделовање народаУ емисији „Контрапункт", у разговору са доценткињом др Јадранком Божић, представљамо темат часописа Култура бр. 166: „Ријалити програми у Србији ‒ глобални или национални феномен".

„Ријалити шоу" у Србији показао се „као најјефтинији ововремени опијум за народ, окупација баналношћу и простаклуком, колективна хипноза, воајеризам као национална дисциплина, такмичење у псовању и вређању, и показатељ је опште беспослености, испразног трошења времена, бежања од реалности или чист ескапизам"... (Гордана Ђерић, Речник сувишних речи). Показатељ утицаја који ријалити програми имају у Србији је податак да се прошле године за учешће у Задрузи пријавило 75 000 кандидата, док је у школу уписано 63 000 ученика!

Емитовање ријалити програма у Србији је почело пре 17 година када је Пинк почео са приказивањем Летећег старта, а убрзо након тога и РТС са емисијом Једноставни живот. Затим је стигао Велики брат на Б92. Ове су емисије, како је време одмицало, мењале свој облик и постајале су све сензационалније и опскурније у садржајима које нуде. Помпезне најаве нових сезона ових емисија трају недељама пре почетка њиховог емитовања и осим спекулација о томе који ће ријалити играчи отићи у који ријалити шоу, више милиона евра улаже се у пројекте попут онога који је изграђен за трећу сезону Задруге (2019), за чије потребе је саграђен „бајковит имагинаријум који представља комбинацију Венеције, Фиренце и Монака у покушају да се споје три епохе - почетак 16, 20. и 21. века. За потребе Задруге саграђена је кнежевина са око сто објеката, морским заливом, бродовима, глисерима, олдтајмерима, млазним оделима и уметнинама од непроцењиве вредности."

http://www.radiobeograd.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=94811&Itemid=509

Fortem:
Nemačka: najpoznatiji kriminalni klanovi
Organizovani kriminal u arapskim, kurdskim i turskim zajednicama postao je medijska opsesija u Nemačkoj. Evo ko je ko.


https://www.dw.com/sr/nema%C4%8Dka-najpoznatiji-kriminalni-klanovi/a-57635175

Fortem:
Vrli novi svet na naše oči: Imaju li šoping molovi budućnost?
Ovde je, pod zajedničkim naslovom Vrli novi svet na naše oči, reč o serijalu od šest raznorodnih emisija strane proizvodnje koje govore o istom fenomenu: munjevitoj transformaciji sveta kakvog smo znali i u kom smo rođeni, transformaciji koja se odvija na naše oči. [/size]

Zapadni paviljon na vodi, Los Anđeles: Potopljeni potrošački snovi Amerike
https://www.rts.rs/page/tv/sr/story/21/rts-2/4379505/vrli-novi-svet-na-nase-oci-imaju-li-soping-molovi-buducnost.html

Fortem:
Polemike povodom austrijske „Islamske mape“: Šta je politički islam?
Nakon objavljivanja tzv. „Islamske mape“ u Austriji pitanje statusa muslimanskih institucija u toj zemlji se razvija u prvorazredno političko pitanje. Geografsku kartu na kojoj su interaktivno označena 623 muslimanska udruženja, potpisuju Dokumentacioni centar za politički islam i Ministarstvo integracija. Na staru dilemu da li je islam religija ili politika, sada je stigla i nova: da li je svaki islam istovremeno i politički islam.

https://www.rts.rs/page/oko/sr/story/3205/politika/4399995/islamska-mapa.html

Fortem:
Kad i zašto je EU zamenila racionalno za afektivno, pa afektivno redukovala na hirovito: Industrija promene svesti

Gledano iz novinarskog ugla, nije lako pisati o temi infantilnog dečjeg prkosa koji je sve očiglednija mustra u politici Evropske unije. „Infantilno-dečje“ je kumulacija a ne tautologija, jer nisu ni sva deca infantilna. Danas svaki evropski novinar mora da napravi odstupnicu kad piše o fenomenima koje su kuvari modernih ideologija doveli na temperaturu ključanja.

https://www.rts.rs/page/oko/sr/story/3205/politika/4423135/bolest-prkosa-i-provokacije.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version