Forum > Serbo-Croatian

Socijalna antropologija, socijalni inženjering i manipulacija

<< < (2/3) > >>

Fortem:
Mladi su zbunjeni, opada svest da je marihuana štetna po zdravlje

Direktor vladine Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić kaže za RTS da je u Srbiji oko 80.000 zavisnika od droge. Upozorava da kod mladih opada svest da je marihuana štetna po zdravlje.

"To zbuni decu. Mora biti jasno razgraničeno šta je dobro, a šta loše, da naša deca znaju šta je pozitivno, a šta negativno. Često se priča o marihuani, i opada svest mladih da je ona štetna. Zato treba jasno reći da je marihuana droga, da izaziva probleme po zdravlje ljudi, najčešće su to problemi sa plućima, maligna oboljenja grla. Jednostavno to je istina, to je dokazano istraživanjima i zakonom, tako to treba i predstavljati", objašnjava Pekić.

Fortem:
У предворју технофеудализма

Зашто је у развијеним економијама ниво социјалне неједнакости у наглом и непрекидном порасту? На који начин се мења и дезинтегрише савремени капитализам? Да ли, ослобођене конкуренције, џиновске компаније - платформе претварају капитализам у неку врсту технофеудализма? Да ли је пред нама избор или неминовност? Наши саговорници су: Миша Ђурковић, директор Института за европске студије, и Слободан Деспот, издавач, публициста и писац.
https://www.rts.rs/page/radio/ci/story/28/radio-beograd-2/4399538/u-predvorju-tehnofeudalizma.html

Fortem:
Krivo ogledalo Interneta: Pljačka je izvršena, digitalno smo razvlašćeni, sistem funkcioniše
Početkom dvehiljaditih, van zakonske kontrole i našeg svesnog pristanka, došlo je do digitalnog upada u naše živote. Sistem eksploatacije i naplate ličnih podataka koji se od tada razvija, Šošana Zubof, harvardska profesorka i junakinja filma „Društvena dilema“, u svojoj knjizi imenuje kao „nadzorni kapitalizam". Ustanovljen na ljudskom iskustvu kao novopronađenom izvoru sirovina, nadzorni kapitalizam tehnološki počiva na moći Interneta i društvenih mreža ukidajući pritom dva fundamentalna ljudska prava: pravo na buduće vreme i pravo na utočište. Digitalno smo kolonizovani.


https://www.rts.rs/page/oko/sr/story/3205/politika/4517027/digitalna-kolonizacija.html

Fortem:
Analgetici porodice Sakler i epidemija zavisnosti od opioida: Farmaceutske kompanije, rat protiv bola i smrt od očaja
Nedavno je nagodbom teškom 10 milijardi dolara okončan postupak protiv američke farmaceutske kuće "Purdju farma", proizvođača analgetika 'oksikontin', koji je izazivanjem zavisnosti usmrtio pola miliona ljudi. Masovna upotreba sintetičkih opioida u vreme korone dobila je epidemijske razmere. Slučaj "Purdju farme" je u tom smislu karakterističan.


https://www.rts.rs/page/oko/sr/story/3211/drustvo/4526238/purdju-farma.html

Fortem:
Antipotrošački pokreti: Ne kupuj ništa, raspitaj se kod komšije

Nova godina idealno je vreme za trgovačke predatore - ranjivi smo, hoćemo bar za Novu da imamo sve što nam treba, da se osećamo kao ljudi, bar jednom u godini. Potrošačka groznica u Srbiji, koju pospešuju mediji, reklame, trgovci i banke s porukom „kupuj, kupuj i kupuj", ipak je samo bledi odsjaj one u SAD. Nije onda čudno da baš u Americi već više od pola veka dejstvuje i niz antipotrošačkih pokreta.

https://www.rts.rs/page/oko/sr/story/3211/drustvo/4621169/antipotrosacki-pokreti.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version